пʼятницю, 15 грудня 2017 р.

"Андріївські вечорниці". Організатор - Шпортак Марія Ярославівна



 12 грудня у гуртожитку Чернівецького вищого професійного училища радіоелектроніки вихователем Шпортак Марією Ярославівною був проведений захід «Українські вечорниці». Метою заходу було познайомити учнів з давнім народним звичаєм проводити вечорниці та обрядами ворожіння й кусання калити, виховувати в учнів повагу та любов до традицій рідного народу,  інтерес до  минулого Буковини, прагнення зберегти народні звичаї та обряди.
Учні з великим ентузіазмом готувалися до вечора. Атмосферу фольклорного свята  створили привезені з дому  стародавні налавники, домоткані хідники. Прикрасили зал як українську світлицю.
      Ведуча Козачук  Марина розповіла про це старовинне свято. Справжньою  господинею була Пікур Олеся. Вона розповіла, як у давнину дівчата ворожили, хто першою вийде заміж. Під веселі заохочення і сміх  Георгіяну Кароліна  та Лютик Маряна міряли свої черевички. Аж тут, співаючи, поважно зайшли парубки і той черевичок вкрали. Сміх і жарти перемежовувались з піснями і змаганнями та танцями. Під пісню про вареники дівчата пригощали учасників і гостей свіжозвареними гарячими варениками і пампушками. Все це зуміло подарувати хороший настрій усім присутнім.
Це було свято народної мудрості та української  пісні, бо які ж вечорниці без неї – милої, веселої, дорогої нам з дитинства – української народної пісні.

Немає коментарів:

Дописати коментар